ΤΑ 4 EΠIΠEΔA THΣ YΠAPΞΗΣ

Το συγκρότημα ”Τα 4 Επίπεδα Της Ύπαρξης” δημιουργήθηκαν το 1974 στην Αθήνα. Είναι ίσως το πιο άγνωστο συγκρότημα της ελληνικής σκηνής της δεκαετίας του ΄70 που έπαιζαν ένα κράμα από hard rock, progressive και ψυχεδελική μουσική. Το όνομά τους το διαλέγουν από τον τίτλο ενός φιλοσοφικού λεξικού. Τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος ήταν οι:
Θανάσης Αλατάς – Κιθάρες
Χρήστος Βλαχάκης – Τύμπανα, Κρουστά
Mάρινος Γιαμαλάκης – Μπάσο , Κιθάρα, Φωνή
Nίκος Δούναβης – Κιθάρα, Φωνή
Το 1975 αποχωρεί από το γκρουπ ο Νίκος Δούναβης και προστίθεται ο Νίκος Γράψας στην κιθάρα και στο τραγούδι.

Τον Απρίλιο του 1976 κυκλοφόρησε ο πρώτος και μοναδικός τους δίσκος με δέκα τραγούδια με ελληνικό στίχο. από την εταιρεία Venus Records (Η Venus ήταν καθαρά μία εταιρία που κυκλοφορούσε μόνο λαϊκά και δημοτικά, γι’ αυτό και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κυκλοφόρησε και τον δίσκο αυτό που είναι και ο μοναδικός της δίσκος ροκ). Η ηχογράφηση έγινε το διάστημα 5 & 6 Ιανουαρίου του 1976 στη Columbia – ΕΜΙ (STUDIO III) σε Stereo Tape. Ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους για την ηχογράφηση ήταν δέκα ώρες, τόσες προέβλεπε για την ηχογράφηση η εταιρία! Τις 5 ώρες της πρώτης ημέρας ηχογραφήθηκε όλη η μουσική τύμπανα, κιθάρες και μπάσο. Τις 5 ώρες της δεύτερης ημέρας ηχογραφήθηκαν οι φωνές και το βιολί. Έτσι χωρίς διορθώσεις ή άλλη επέμβαση κατά τη διάρκεια του ρεμίξ ή του μάστερ μαζί με τη μουσική τους πέρασαν και οι ατέλειες. Πρόκειται όμως παρόλα αυτά για έναν εξαιρετικό δίσκο με ψυχεδελική ατμόσφαιρα για την εποχή του, που όμως δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία. Στον δίσκο αυτόν συμμετέχει ο Γιάννης Δεσποτίδης παίζοντας βιολί.

Τον ίδιο χρόνο ο Χρήστος Βλαχάκης και ο Μάριος Γιαμαλάκης φεύγουν για την στρατιωτικής τους θητεία (δύο χρόνια ήταν τότε) και ακολουθεί ο Θανάσης Αλατάς αρχές του 1977. Λόγω των στρατιωτικών υποχρεώσεων των μελών του συγκροτήματος ”Τα 4 Επίπεδα Της Ύπαρξης”, θα παγώσει η όποια δραστηριότητα τους.

To 1979 το συγκρότημα θα προσπαθήσει να ανασυνταχθεί. Με τον Νίκο Γράψα ακόμη στον στρατό αλλά και τον Χρήστο Βλαχάκη μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας για επαγγελματικές υποχρεώσεις ξεκινούν δοκιμές με κιθαρίστα τον Δημήτρη Κατσικάρη από τους πρώην ”FROG’S EYE” και τύμπανα τον Δημήτρη Κρεμμύδα μέχρι να επιστρέψει ο Χρήστος Βλαχάκης. Όμως δύο συνεχόμενες κλοπές όλων των μηχανημάτων του συγκροτήματος έδωσαν ένα άμεσο τέλος στα νέα σχέδια τους τα οποία ήταν ήδη προβληματικά από την γενικότερη μεταπολιτευτική κατάσταση της εποχής.
Έτσι κάπου στο τέλος της δεκαετίας του ’70 με αρχές ΄80 έρχεται το τέλος του συγκροτήματος και τα μέλη ακολουθούν ο καθένας τον δρόμο του. Ο Νίκος Γράψας θα συμμετέχει σε γκρουπ (Δυνάμεις του Αιγαίου, Άβατον) και θα κυκλοφορήσει κάποιους προσωπικούς δίσκου. Ο Μαρίνος Γιαλαμάκης έχει κυκλοφόρησει μέχρι στιγμής πέντε προσωπικούς δίσκους. Ο Χρήστος Βλαχάκης ζει οικογενειακά στην Ολλανδία και έρχεται στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Ο Θανάσης Αλατάς είναι δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός.

Αυτός ο ένας και μοναδικός δίσκος από το συγκρότημα ”Τα 4 Επίπεδα Της Ύπαρξης”, που κυκλοφόρησε μόλις σε 1000 αντίτυπα, ακολουθεί μια εκπληκτική και μοναδική πορεία στα χρόνια που ακολουθούν. Κυκλοφορεί, εξαντλείται και γρήγορα γίνεται συλλεκτικός, σπάνιος δίσκος σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκρότημα, δίσκος, μουσική και ελληνικός στίχος όλα μαζί περνούν στο χώρο του θρύλου και του μύθου στον χώρο του ελληνικού ροκ.

Το 1995 ο δίσκος του συγκροτήματος ”Τα 4 Επίπεδα Της Ύπαρξης” επανεκδόθηκε από την ”Wipe Out! Records” σε μορφή βινυλίου και περιέχει ένθετο με στίχους των τραγουδιών και πληροφοριακό υλικό για το συγκρότημα.

Το 2002 ο δίσκος επανεκδίδεται ξανά, αυτή τη φορά από την ”Ikaros Music” και το 2005 κυκλοφορεί σε μορφή δίγλωσσου cd από την αμερικάνικη εταιρεία ”Lion Productions”.

Το 2009 ο ράπερ Jay-Z χρησιμοποιεί ένα δείγμα από το τραγούδι “Κάποια μέρα στην Αθήνα” για το τραγούδι του “Run This Town” (feat Rihanna & Kanye West). Το τραγούδι κέρδισε 2 βραβεία Grammy το 2010 (καλύτερο τραγούδι και καλύτερο τραγούδι ραπ) και o Αθανάσιος Αλατάς, ο οποίος ήταν ο αρχικός συνθέτης, βραβεύτηκε και αυτός.

Το 2009 λόγω του ενδιαφέροντος από τη συνεργασία με τον Jay-Z στο single “Run This Town” η Lion records επανακυκλοφορεί το cd στην Αμερική και η ”ΑΝΑΖΙΤΙSΙ records” σε βινύλιο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Δισκογραφία

ΤΑ 4 EΠIΠEΔA THΣ YΠAPΞΗΣ (1976)
A1. Μεταμορφή
Α2. Σαν Λιώσουνε Τα Χιόνια
Α3. Ο Ταχυδρόμος Του Χωριού
Α4. Ερημιά
Α5. Του Τρελλού Η Σάλπιγγα
Β1. Ο Αγώνας Μας
Β2. Απογοήτευση
Β3. Παιδικό Τραγούδι
Β4. Χωρίς Τίτλο
Β5. Κάποια Μέρα Στην Αθήνα

Advertisements

Posted on October 24, 2013, in ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: