ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ

To συγκρότημα ”Πελόμα Μποκιού” ήταν ένα ελληνικό ροκ συγκρότημα μουσικής που έκανε την εμφανισή του την δεκαετία του ’70. Σχηματίστηκαν την Άνοιξη του 1970 και εμφανίζονται το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στο κλαμπ Blow Up, (που ήταν στην οδό Πελλήνης, στην Κυψέλη). Τότε, παίζαν στα live τους τραγούδια από Santana, Traffic, Rolling Stones κ.α. Το περίεργο τους όνομα του (”ΠεΛοΜα ΜποΚιου”) προέρχεται από συλλαβές από τα επώνυμα των ιδρυτικών μελών αυτού του ιστορικού γρουπ (Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου).
O Γιάννης Κιουρκτσόγλου και ο Νίκος Δαπέρης είναι πρώτα ξαδέρφια και πριν την εποχή των ”Πελόμα Μποκιού” είχαν ένα συγκρότημα με το όνομα ”Loubogg”.
Το 1970 κυκλοφόρησε η πρώτη δουλειά των ”Πελόμα Μποκιού” από την εταιρεία LYRA. Ήταν ένα 7″ βινύλιο “Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε / Μην κλαις”. Περιείχε δύο τραγούδια τα οποία ήταν τα ”Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε” στην Α΄ πλευρά και ”Μην Κλαις” στην Β΄ πλευρά. Και τα δυο τραγούδια είχαν την υπογραφή του Γιάννη Κιουρκτσόγλου. Το τραγούδι ”Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε” τους έκανε αμέσως γνωστούς και τους οδήγησε προς την καταξίωση και παραμένει ένα κλασικό τραγούδι μέχρι και σήμερα. ήταν ένα τραγούδι που ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου έγραψε μέσα σε ένα απόγευμα! Το τραγούδι ”Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε” τραγουδά ο Νίκος Δαπέρης.

Μετα το πρωτο 45αρι βυνίλιο (“Γαρυφαλλε / Μην κλαις”) υπήρξαν αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος. Τον Μάρτιο του 1971 φεύγει ο Γιάννης Κιουρκτσογλου, ο οποίος είναι ο συνθέτης των πρώτων δύο τραγουδιών που κυκλοφόρησαν οι ”Πελόμα Μποκιού”, και στην θέση του έρχεται ο Λάκης Ζώης και λίγο αργότερα ο Τάκης Ανδρούτσος. Στα μέσα του 1971 έρχεται ο Γιώργος Στεφανάκης στη θέση του Νίκου Λογοθέτη και προστίθεται ο Ηλίας Μαρινάκης στο μπάσο.

Το 1972 κυκλοφόρησαν δύο 7″ βινύλια και πάλι από την εταιρεία LYRA. Ήταν τα ”Μαρί-Μαρία / Αν Ήξερα” και ”Αν Θες Έλα Και Συ / Σ’ Αυτό Το Σπίτι”.

Μετά από αυτά τα βινύλια των 45 στροφών κυκλοφόρησε ο μοναδικός ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος. Ήταν το ομόνυμο ”Πελόμα Μποκιού” όπου κυκλοφόρησε και αυτό από την εταιρεία LYRA. Τα μέλη του συγκροτήματος σε αυτήν την ηχογράφηση ήταν:
Τάκης Ανδρούτσος – Κιθάρες (Ηλεκτρική – Ακουστική), Λαούτο
Νίκος Δαπέρης – Ηλεκτρική κιθάρα, Φωνή
Βλάσσης Μπονάτσος – Φωνή, Κρουστά
Γιώργος Στεφανάκης – Πιάνο
Τάκης Μαρινάκης – Τύμπανα, Κρουστά
Ηλίας Μαρινάκης – Ηλεκτρικό μπάσο
Αυτός ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος ”Πελόμα Μποκιού” μέχρι σήμερα, συγκαταλέγεται στους βασικότερους δίσκους της ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής.

Ο μουσικός τύπος της εποχής τους είχε χαρακτηρίσει σας την ελληνική έκδοση των Santana. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1972 οι ”Πελόμα Μποκιού” παίξανε live μαζί με τους ”Socrates Drunk the Conium” σε μια ιστορική κοινή τους συναυλία στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Τον τελαιυταίο καιρό της ύπαρξης του γκρουπ εκτός από τους Νίκο Δαπέρη, Βλάσση Μπονάτσο και Τάκη Μαρινάκη, έπαιξαν μαζί τους οι Βρετανοί μουσική Chris Perkins καί o Vic Martins. Με αυτή την σύνθεση το συγκρότημα ”Πελόμα Μποκιού” βγάζουν ένα ακόμη 45αρι δισκάκι. Ήταν το ”Οι Μάγοι / Προγραμματισμός”.

Το συγκρότημα ”Πελόμα Μποκιού” διαλύθηκε κάπου μέσα στην χρονιά του 1973, αφήνοντας παρακαταθήκη μερικά πολύ όμορφα τραγούδια.

Μετά την διάλυση του γκρουπ ο Βλάσσης Μπονάτσος ακολούθησε σόλο καριέρα ως τραγουδιστής, όπου κυκλοφόρησε 5 προσωπικούς δίσκους, αλλά και ως ηθοποιός. Ο Νίκος Δαπέρης έπαιξε στο συγκρότημα ”Εξαδάκτυλος”, ο Γιάννης Κιουρκτσογλου έπαιξε στο συγκρότημα ”Ανάδελτα” και ο Λάκής Ζώης εξελύσεται σε έναν εξαιρετικό jazz μουσικό. Ο Γιώργος Στεφανάκης κυκλοφόρησε έναν προσωπικό δίσκο το 1984 με τίτλο ”Σλόγκαν”.

Το 1996 κυκλοφόρησε από το περιοδικό ΠΟΠ + ΡΟΚ ένα cd με τον μοναδικό δίσκο τους αλλά και τα τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκους των 45 στροφών πριν την κυκλοφορία του πρώτου και μοναδικού ολοκληρωμένου τους δίσκου και ένα 45άρι δισκάκι που κυκλοφόρησε μετά. Αυτό είναι το μοναδικό cd που περιέχει όλη την δισκογραφία του συγκροτήματος ”Πελόμα Μποκιού”.
Το 2000 κυκλοφόρησε κι ένα άλμπουμ στη RiA Music, το οποίο όμως αποσύρθηκε αμέσως από την κυκλοφορία. Κυκλοφόρησαν μόνο 300 με 400 cd. Όπως έχει πει ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου σε μία συνεντευξή του: ”Η ιδέα ήταν, ναι μεν να πούμε «Πελόμα Μποκιού», αλλά ο καθένας μας θα έκανε δυο τραγούδια μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή των άλλων, με ορισμένες «διασταυρώσεις», έτσι για το καλό. Σε ένα κομμάτι του Δαπέρη παίζω εγώ κιθάρα, σε ένα δικό μου παίζει keyboards ο Στεφανάκης κλπ. Ο καθένας μας ήτανε «guest» στον άλλο, ας το πούμε έτσι. Πάντως, γκρουπ δεν υπήρξε και με αυτό τον τρόπο βγήκε αυτός ο δίσκος, που δεν είχε καλή τύχη, για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι ότι, αν δεν σε σπρώξουνε, όποιος και να είσαι, δεν κάνεις τίποτα. Ένας άλλος είναι ίσως η απόφαση του Στεφανάκη, για δικούς του λόγους που δεν καταλάβαμε ποτέ. Του είχαμε δώσει εν λευκώ εντολή να το χειριστεί μόνος του σαν μάνατζερ του γκρουπ και αποφάσισε να το αποσύρει από την εταιρία που είχαμε βρει και να το δώσει στον Άκη τον Γκολφίδη, ο οποίος είχε κάνει μια εταιρία για να βγάλει δίσκο στη γυναίκα του, την Ελένη Δήμου. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, πηγαίναμε στα δισκάδικα και δεν τον βρίσκαμε πουθενά. Μάθαμε ότι ο Γκολφίδης, επειδή δεν είχε λεφτά, το είχε δώσει στον Μάτσα για ανατύπωση και διανομή, αλλά επειδή του χρώσταγε λεφτά, ο δίσκος δεν βγήκε στα ράφια και μια τέτοια ιστορία.”
Η σύνθεση των ”Πελόμα Μποκιού” για αυτόν τον δίσκο ήταν: Τάκης Μαρινάκης, Ηλίας Μαρινάκης, Γιώργος Στεφανάκης, Νίκος Δαπέρης, Βλάσσης Μπονάτσος, Τάκης Ανδρούτσος, Γιάννης Κιουρκτσόγλου.

Πολλά τραγούδια του συγκροτήματος ”Πελόμα Μποκιού” έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορες συλλογές όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Βλάσσης Μπονάτσος έφυγε από την ζωή στις 14 Οκτωβρίου 2004.
Δισκογραφία

ΓΑΡΥΦΑΛΛΕ, ΓΑΡΥΦΑΛΛΕ / ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ (1970)
Α. Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε
Β. Μην Κλαις
ΜΑΡΙ-ΜΑΡΙΑ / ΑΝ ΗΞΕΡΑ (1972)
A. Μαρί-Μαρία
B. Αν Ήξερα
ΑΝ ΘΕΣ ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ / Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ (1972)
A. Αν Θες Έλα Και Συ
B. Σ’ Αυτό Το Σπίτι
ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ (1972)
A1. Το Φυλαχτό
A2. Μαρί Μαρία
A3. Πυρετός 42
A4. Ανατριχίλα
A5. Ανανέωση (Πάνω Σ’ Ένα Θέμα Του G. Baker)
B1. Αν Ήξερα
B2. Ύμνος Στη Ζωή
B3. Μετρική Δέσμευση Και Ελευθερία
B4. Ψεύτικη Ζωή
B5. Κάποιος Πεθαίνει
ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ (1996)
1. Το Φυλαχτό
2. Μαρί Μαρία
3. Πυρετός 42
4. Ανατριχίλα
5. Ανανέωση (Πάνω Σ’ Ένα Θέμα Του G. Baker)
6. Αν Ήξερα
7. Ύμνος Στη Ζωή
8. Μετρική Δέσμευση Και Ελευθερία
9. Ψεύτικη Ζωή
10. Κάποιος Πεθαίνει
11. Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε
12. Οι Μάγοι
13. Αν Θες Έλα Κι Εσύ
14. Σ’ Αυτό Το Σπίτι
15. Μην Κλαις
16. Προγραμματισμός

ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ (2000)
1. Φέρτε τη νύχτα εδώ
2. Θάλασσά μου
3. Ο έρωτας του για κείνη
4. Τα ζάρια
5. Κόρη αστυνομικού
6. Ηλιογέννητη
7. Ομορφούλα μου
8. Το πέρασμα
9. Δεν θέλω να μείνω εδώ
10. Σαν τ’ άστρα
11. Ταξίδι
12. Σόλο drums
13. Άβυσσος

Advertisements

Posted on October 24, 2013, in ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: