ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ – THE FORMINX

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

To Ελληνικό ροκ, ξεκίνησε στις αρχές του 1960 με τη δημιουργία των διαφόρων αγγλόφωνων pop-rock bands, όπως The Forminx (η οποία περιελάμβανε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου )
Το 1965, ο δίσκος των Forminx ”Jeronimo Yanka” / ”Dream in my heart” κυκλοφόρησε από την εταιρία ”London” στην Αμερική και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Μάλιστα το εγκυρότερο μουσικό περιοδικό της Αμερικής εκείνη την εποχή το ”Cash-Box” κατέταξε τον δίσκο, στους 16 καλύτερους νέους δίσκους και μάλιστα το δημοφιλές Ελληνικό συγκρότημα, κόσμησε και το εξώφυλλο ενός τεύχους του ανωτέρω περιοδικού!!!

Μία «χορευτική» επταμελής ορχήστρα που έπαιζε σε δεξιώσεις, στην «Αργώ» της Βουλιαγμένης και στο «Ακροπόλ Παλάς» της Πατησίων, έγινε, από τη μία μέρα στην άλλη, το κορυφαίο συγκρότημα της Ελληνικής ποπ. Πέντε εκείνοι που απέμειναν στην τελική μορφή του γκρουπ, όταν έφυγε ο ένας από τους δύο τραγουδιστές του (ο Θύμιος Πέτρου)
-Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ψυχή και απόθεμα μεγάλου ταλέντου του συγκροτήματος (πιάνο, keyboards)
-Ο Βασίλης Μπακόπουλος (χημικός και κιθαρίστας),
-Ο Κώστας Σκόκκος (ντράμμερ),
-Ο Σωτήρης Αρνής (αρχιτέκτων και μπασίστας) και
-Ο Τάσος Παπασταμάτης (τραγουδιστής).
Το πρώτο ρεσιτάλ τους στο Θέατρο Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, σημάδεψε το φαινόμενο της υστερίας α λα Μπητλς. Το πρώτο συντριπτικό hit τους (το Jeronimo Yanka) ξεκίνησε σαν χορευτικό παραλήρημα στη «Ρέμβη» της Θεσσαλονίκης και έγινε χρυσό 45αράκι μέσα σε μία εβδομάδα.
Ελάχιστοι, όμως, ξέρουν τι είναι ο Jeronimo για τον οποίο, στο τέλος του κομματιού, ακούγεται και μια υστερική κραυγή (από τη φωνή του Παπαθανασίου): Ο Βαγγέλης είχε από μικρός ένα τρελό όνειρο. Ήθελε να μπορούσε να καλωδιώσει με κρυφά μεγάφωνα όλες τις πολυκατοικίες της Αθήνας και μία νύχτα ν’ ανέβει με το μικρόφωνο στον Λυκαβηττό και να ουρλιάξει «Τζερόνιμοοοοοοοοο», για να δει χιλιάδες ανθρώπους να πηδάνε πανικόβλητοι από τα μπαλκόνια.
Αυτό το όνειρο μπορεί να μην το πραγματοποίησε ποτέ του, αλλά το έκανε ηχητική πραγματικότητα στο φινάλε της μεγαλύτερης επιτυχίας των Forminx, το θρυλικό πια Jeronimo(oooooo) Yanka.
Το ίδιο άγνωστη με την ιστορία αυτή είναι και η προέλευση του ονόματος Forminx που ακούγεται ξένο, αλλά είναι…Ομηρικό, όπως και η προέλευση της αρχαίας Φόρμιγκος («η Φόρμινξ – της Φόρμινγκος») που δεν είναι παρά ελληνικό μουσικό έγχορδο.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:
 
JERONIMO YANKA
iLPEPEONE
JENKA BEAT
LOVE WITHOUT LOVE
OUR LAST SEPTEMBER

Advertisements

Posted on July 20, 2013, in ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: